14.11.2017

L4 eli Lempparinelonen: uusi kirjallisuushaaste vuodelle 2018

Eri näkökulmien kerääminen kaikista itselle mielenkiintoisista aiheista on innostavaa itseoppimista, niinpä kehitin ensivuodelle uuden kirjallisuushaasteen, Lempparinelosen (L4). Ideana on valita yksi kiinnostava teema, ja koota neljä erilaista teosta sen ympärille:

1 tietokirja
1 romaani
1 sarjakuva tai lastenkirja
1 elokuva tai peli

Haasteen suurin hauskuus on varmasti tarkastella ja ihmetellä, miten samaa asiaa käsitellään ja tuodaan ilmi eri genreissä ja ilmaisumuodoissa. Tätä postausta varten tehdyt esimerkkitaulut osoittivat, että itsessään niiden kokoaminen on jo varsin uteliaisuutta herättelevää. Kokosin esimerkin tänä vuonna luettujen perusteella, mutta ensi vuodeksi mietin vielä tarkemmin uutta aihetta.Anne-Maarit Koivuniemen Muista minut opetti, mitä Alzheimer-vanhempien omaishoitajana toimiminen voi olla. Mats Strandbergin Hoivakoti vei aiheen yli ymmärryksen rajojen kauhutarinan keinoin. Olen muutama vuosi aiemmin lukenut Paco Rocan sarjakuvan Ryppyjä, jossa mies joutuu viemään dementoituneen isänsä palvelukotiin. Muistan että pidin suuresti visuaalisuudesta, jolla välittyi sairastuneen olemus ja tunnetila, yksittäisten ruutujen vangitsemat hetket olivat hyvin surullisia. Yle Areenassa oli vähän aikaa sitten elokuva Still Alice, jota en ehtinyt katsomaan. Kirjat Pala palalta pois ja 940 päivää isäni muistina kertovat myös tarinoita omaisten näkökulmasta. Tällä kokoonpanolla aiheesta saa jo hyvän käsityksen.

Toinen esimerkki:Aihetaulujen kokoamiseen jää koukkuun. Esimerkkejä saattaa syntyä vielä yhden blogijutun verran lisää!

Minkä teeman itse valitsisit? Ehdota!

1 kommentti:

  1. Tosi kiva postausidea! Perjantai-illan aivoilla en nyt keksi mitään järkevää teemaa ehdottaa, mutta jään mielenkiinnolla seuraamaan:)

    VastaaPoista