12.11.2017

Äänikirjojen paluu arkeen: Storytelin kokeilujakso, nostalgiaa ja Mauri Kunnasta

Hankin Storytelin ilmaisen kahden viikon kokeilujakson, sillä mieleni teki pitkästä aikaa kunnella äänikirjoja piirtäessä. Valikoima on ihan kiitettävän laaja, ja omissa lempigenreissä kuten jännityksessä, lastenkirjoissa ja elämäkerroissa riittää kuunneltavaa useammaksi päiväksi. Ongelmallista kuitenkin on, ettei kuunteleminen onnistu tietokoneen kautta, vaan Storytelin sovellus on pakko ladata puhelimeen tai padille. Tietokoneella työskennellessä ja samalla äänikirjaa kuunnellen on siis kytkettävä itsensä vielä padiin kuulokkeilla. Pahimmassa tapauksessa sekin mokoma on yhtä aikaa laturissa, joten itsensä on helppo tuntea johtojen ja piuhojen saartamaksi. Toivottavasti kuuntelu onnistuisi tulevaisuudessa myös internet-selaimen kautta. 

Ensimmäisten kuunneltavien listalle päätyivät kaikki palvelusta löytyvät Mauri Kunnaksen lastenkirjat, jotka lukee äänikirjakonkari Lars Svedberg. Teoksiin lukeutuvat Robin Hood, Joulutarinat, Aarresaari, Hurjat tarinat sekä Tassulan tarinat. Svedbergin vangitseva, jylhä ääni mukautuu niin jännittävien tilanteiden tulkintaan kuin hauskoihin äänenmuunnoksiin ja hassutteluunkin. Aikoinaan kirjastosta useita kertoja lainattujen Hercule Poirot c-kasettien ansiosta tässä kaikessa tuntuu myös paljon nostalgiaa. Totean myös tämän aina tässä asiayhteydessä: kuuntelisin Svedbergin lukemana vaikka puhelinluetteloa.

Kunnaksen kirjoissa käytetty kieli on valloittavan vekkulia ja monipuolista, ja lapset saavat varmasti uutta materiaalia sanavarastoonsa. Vahvasti visuaaliset ja kuvia tutkimaan houkuttelevat Kunnaksen kirjat on "käännetty" taitavasti äänikirjoiksi. Tarinat ovat jaoteltuina lyhyiksi osioiksi, ja vitsailinkin miehelle kuinka kuuntelu onnistuu niin lapsilta kuin meiltä somessa keskittymiskykynsä menettäneiltä aikuisilta. Yksittäisten teosten kesto vaihteli noin puolesta tunnista reiluun tuntiin.


Joulutarinoissa on aivan erityinen taikansa, ja kyseisen vuodenajan lähestyessä tunnelmaan on helppo virittäytyä Korvatunturin tapahtumiin eläytyen. Tonttujen harrastukset ja elämä kuulostavat niin hauskoilta, että mikäli paikka olisi todellinen, hakisin sinne välittömästi töihin. Mauri Kunnaksen luoma Joulupukki kuulostaa kaiken lisäksi maailman sydämellisimmältä, kilteimmältä ja ymmärtäväisimmältä ihmiseltä koko maailmassa.

Muiden äänikirjojen joukossa seikkailee myös lisää tuttuja hahmoja, kuten Robin Hood, Baskerivillen koira ja Elvis. Jokainen hahmo on hyvin eläväinen ja ihastuttava, omilla erikoisuuksillaan. Kunnaksen tarinoissa ilmenee sama piirre, joka on tullut tutuksi myös Allu Tuppuraisen Rölli-kertomusten parissa; niiden äärellä viihtyvät kaikenikäiset vauvasta vaariin, vain eri kohtauksille, sanavalinnoille ja näkökannoille nauraen. Tämä jos mikä on lahjakkaan tarinankertojan piirre, ja seikkailuihin voi hypätä yhdessä yli sukupolvirajojen, lukien tai kuunnellen. 

Kuuntelimme isän kanssa usein Röllin tarinoita, kun olin lapsi. Voisin lyödä mistä tahansa vetoa, että nauraa höröttäisimme noille tarinoille yhtä paljon nyt kuin liki kolmekymmentä vuotta sitten, ellei jopa kovemmin. Sama taika säilyy Kunnaksen tarinoissa vuosikymmenestä toiseen, missä muodossa tahansa; kirjoina tai äänikirjoina.

"Viistoista miestä ja arkussa luut
Huh hah hei! ja rommia pullo"- Aarresaari 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti