15.10.2017

Parasta nyt Netflixissä: Marvelin supersankarisarjoja joka lähtöön

TV-SARJA. Netflix Originals: Marvel's Iron Fist, 2017. N: Finn Jones, Jessica Henwick, Tom Pehlprey, Jessica Stroup

Odotan aina eniten sarjoilta, että jo ensimmäinen jakso kaappaa koukkuunsa. Usein tällä tavoin tapahtuessa koko kausi menee eskapismin pauloissa, ja on intensiivisen kerronnan merkki. Näin kävi myös The Iron Fistin kanssa, joka on yksi Netflixin Marvel-sankareita tutuksi tekevistä Netflix Original-sarjoista. Alkuperäiset sarjakuvat ovat lukematta, mutta sitäkin kokemusta vailla tv-sarja niputtaa mielestäni ensimmäisellä kaudella onnistuneesti yhteen kaiken olennaisen: sankarin kasvutarinan (virheineen ja oppimisineen), hyvikset vastaan pahikset - asettelun sekä aimo annoksen juonenkäänteitä. 

Sarja on saanut osakseen erittäin nihkeää kritiikkiä, joka kieltämättä herättää vain suurempaa kiinnostusta, koska oma mielipide on päinvastainen. Arvosteluissa on vedetty mukaan jopa Donald Trump, ja nimikkoroolissa näyttelevä Finn Jones on vastannut ymmärtävänsä, miksi "white American billionaire superhero" on vaikeasti samaistuttava hahmo. On kiinnostavaa huomata, kuinka erilaisiin asioihin kiinnitämme katsomassamme huomiota. Edellämainittu näkökulma on täysin ymmärrettävissä, kun katsomaansa peilaa nyky-yhteiskuntaan. 

Oma keskittymiseni tarttui hahmojen keskeneräisyyteen ihmisinä. Jokaisella on jokin henkinen taakka painamassa takaraivoa, ja ihmissuhteiden hoito vailla järkeä. Moni hahmo on hukassa itsensä kanssa, mutta siltikin he onnistuvat hetkittäin kohtaamaan keskenään. Koska hahmot ovat näinkin raakileita, antaa ensimmäinen kausi tuleville tapahtumille täyden potentiaalin. Mitä katsottavaa yleisölle jäisi, jos kaikki olisivat heti valmiita? Maailman pelastamista, ehkä. Sinne on Iron Fistillä vielä matkaa.

Vuoden 1977 sarjakuva ja 2017 tv-sarja

Tarina alkaa päähahmo Danny Randin (Finn Jones) saapuessa rähjäisenä pilvenpiirtäjään, perheensä nimeä kantavan suuryrityksen tiloihin New Yorkiin. Kukaan ei usko partasuisen kulkurin ulkomuodolla näyttäytyvän Dannyn henkilöllisyyttä, sillä perheen tiedetään kuolleen lentokone-onnettomuudessa 15 vuotta sitten. Yhtiön johdossa olevat, vanhan yhtiökumppanin lapset Joy (Jessica Stroup) ja Ward Meachum (Tom Pehlprey) heittävät valehtelevan outolinnun ulos. Alkaa herätä kysymyksiä, joiden vastaukset aloittavat kokonaisuuden hahmottumisen pala palalta; missä Danny oli 15 vuotta? Missä hän on oppinut kung fu-taituriksi?  Moderni maailma, liikemiespiirit mutta hyvin alkukantaisesti reagoivat ihmiset saavat aikaan sopan, josta ei puutu draamaa, sekasortoa ja toimintaa. Kyseenalainen moraali ja oman edun tavoittelu käyvät taistoa pieneltä näyttävää oikeudenmukaisuutta ja hyvyyttä vastaan.

Dannyn hahmo on käsikirjoitettu taitavasti rasittavan naiiviksi ja varsin itseriittoiseksi nuoreksi mieheksi, joka ei hahmota vielä elämänsä ydintä. Fyysisten ja henkisten voimien keskittäminen ja hallitseminen Rautanyrkiltä odotettavalla tavalla ovat vielä lapsen kengissä.  Lempihahmoksi nousi ehdottomasti Ward Meachum, jonka takorautainen ryhti luhistuu huumesekoilujen seurauksena, ja perin pintaliitoiselta vaikuttavan työn seuraamukset näyttävät näin businessmiehenkin olevan vain ihminen. Meachumien perheenjäsenten tilanne osoittaa vääräksi myös sen yleisen uskomuksen, että raha ja valta takaisivat onnen. 

Toinen onnistunut näyttelijäsuoritus on Jessica Henwickin esittämä Colleen Wing, Dannyn ystävä ja vähän muutakin, joka asettaa usein itsensä vaaraan vain toisten tähden, toimien epäitsekkäämmin kuin itse supersankari. Sarjan badass-leima kuuluu ehdottomasti hänelle.

Marvelin ja Netflixin yhteistyönä ovat tähän mennessä syntyneet sarjat Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage ja Iron Fist, sekä koko joukkion yhdistävä Defenders. Trailerit lupailevat toinen toistaan hektisempiä ja jännittävimpiä tapahtumia. Moni arvostelu on kuopannut Iron Fistin koko sarjatarjonnan pohjimmaiseksi, joten odotan suurella uteliaisuudella muiden kerronnallista sisältöä. Niistä myöhemmin!

TRAILERI:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti