26.9.2017

JP Koskinen - Kannibaalien keittokirja

KIRJA. JP Koskinen - Kannibaalien keittokirja. Like, 2017. 215 s. Mistä: Arvostelukappale 


"Liha, jota henki ei elävöitä, on vain lihaa."

Tässäpä teos kuin neljän ruokalajin illallinen, laadukkaista raaka-aineista valmistettuna, värikkäässä kääreessä tarjoiltuna. Kokki-Koskinen on loihtinut huikean lopputuloksen, jonka valmistuksessa ei ole pihistelty mielikuvitusta tai arkailtu äkkijyrkkää yllätyksellisyyttä. Kannibaalien keittokirjan voi hotkaista brutaalein ottein ahnaasti tai viipyilevästi viinin kera. Joka tapauksessa olo jää kylläiseksi ja hymyileväksi kuin Atrian mainosta mukaillen: hyvä kirja, parempi mieli. 

Oskari Patamäki on introvertti mainostoimiston työntekijä, jonka todellinen intohimo piilee makujen ja ruuan maailmassa. Oman keittokirjan käsikirjoituksen valmistumista alkaa häiritä uusi pomo, joka pyörtää Patamäeltä etätyö-mahdollisuuden. Uusien arkikuvioiden ahdistama mies joutuu luovimaan ratkaisuja tilanteen helpottamiseksi. Ainoa joka todella ymmärtää Oskaria ja hänen synestesian lailla toimivaa hahmottamista tuoksujen ja makujen äärellä, on veli Markus. 

Persoonallisten hahmojen ja juonenkäänteiden äärellä viihtyy kuin viiden tähden ravintolassa. Menu on uusi ja korkkaamaton. Huumori pihisee mustana kuin pohjaan palanut ruoka. Lukiessa tuntui uskomattomalta, kuinka näinkin tiiviiseen pakettiin (251 sivua) voi mahtua niin moninainen tyylillinen skaala, selvän kokonaisuuden säilyttäen. Nauratti makeasti, hämmensi härskisti, sykähdytti tuoreella tavalla ja jätti pitkään viipyvän jälkimaun. Kuten todettua, neljän lajin kattaus. 


"Usein paras kokki on juuri se, joka tekee hiukan huonommista aineksista erinomaista ruokaa."


Tiedän mitä luen jouluna kinkun valvojaisissa. 

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi: Ennakkoluulottomille satiirin ja pihvin ystäville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti