6.6.2017

Stephen King - Tulisilmä

Stephen King Tulisilmä


KIRJA. Stephen King - Tulisilmä. Tammi, 1982. Alkup. Firestarter, 1980. Mistä: oma hankintaEntä jos nuoruuden rahapulan johdattamana hankitut 200 dollaria johtaisivat aikuisena koko maailmaa uhkaavaan vaaraan?

Andy McGee on kuin kuka tahansa opiskelija. Niukkaa talouttaan murehtiessaan ystävä vinkkaa miehelle yliopistolla tehtävästä lääketieteellisestä kokeesta, jonka osallistujille maksetaan parisataa dollaria. "Kuin kuka tahansa" päättyy Andyn osalta kokeessa saatuun pistokseen, eikä miehen elämä palaa enää koskaan entiselleen. Lukija päätyy heti ensisivuilta mukaan piinaavaan takaa-ajoon. Andyn ainoana päämääränä on saada tyttärensä Charlie turvaan, sillä lapsi peri vanhemmiltaan jotain sangen epänormaalia. Kintereillä ovat kokeista vastuussa olevat Verstaan agentit, jotka haluavat sekä lisätutkimuksia että varmistaa projektinsa salassapysymisen hinnalla millä hyvänsä. Lapsi ja isä elävät kuin karanneet koe-eläimet.

Tulisilmä on ensimmäinen suomeksi käännetty Stephen King. Sen kansien väliin kätkeytyy tarina, jollaista toivoo aina uudet kannet aukaistessaan: mukaansa riuhtaisevaa ja loppuratkaisua kohti lukemaan pakottavaa. Kingin tapa laittaa aivan tavalliset ihmiset keskelle epätavallisia asioita on toimiva keino koukuttaa lukija.

Tulisilmä ei ole kauhukirja, joka saisi menettämään yöunet. Sen piinaavuus syntyy epätoivosta ja uhkakuvista, joihin Andyn mukana on helppo samaistua. Paniikissa on vaikea tehdä järkeviä päätöksiä. On myös tilanteita, jolloin huonoista vaihtoehdoista on vain valittava se vähiten huono.

"Ja ohut lokakuun aurinko lepäsi tämän pienen New Yorkin valtion pohjoisen pikkukaupungin metsäisten harjujen ja syksynruskeiden peltojen yllä. Pakoa oli kestänyt nyt vuoden ja Andy tunsi helpotustakin polttavan kauhunsa keskellä. Hän oli kuullut että näin pitkälle ajettuna kaniinikin kääntyi takaa-ajavia koiria vastasan ja palaa johonkin aikaisempaan, vähemmän kesyyn olomuotoonsa ennen kuin se revitään kappaleiksi. "
Stephen King Tulisilmä

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi: Tavallinen perhe epätavallisessa tilanteessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti