4.6.2017

Michael Palin & Alan Lee - Peilikivi

Michael Palin Alan Lee Peilikivi lastenkirja

KIRJA. Michael Palin, Alan Lee & Richard Seymour - Peilikivi. WSOY, 1986. Alkup. The Mirrorstone. Mistä: oma hankinta


Lord of the Rings-elokuvista sekä kirjakuvituksistaan tuttu taidemaalari ja lavastaja Alan Lee saa joka kerta hämmästymään töidensä yksityiskohdilla. Peilikivi on 80-luvulla ilmestynyt lastenkirja, mutta teemojensa puolesta ajaton. Tarina opettaa, kuinka muiden kustannuksella silotettu oma ego ja liika itserakkaus kostautuvat. Sanoisimpa, että erittäin hyvin nykypäivään istuva satu.

Kirjallisen työn takana on Monty Pythonista tuttu näyttelijä-kirjailija Michael Palin, Richard Seymourin idean pohjalta. Päähahmo on Paul, nuori poika joka on taitava uimari, ja valitettavan kiireisen sekä välinpitämättömän äidin lapsi. Paul alkaa nähdä heijastavissa pinnoissa peilikuvansa sijasta pojan, joka muistuttaa häntä, mutta ei kuitenkaan täydellisesti. Mystinen toinen todellisuus peilin takaa nappaa Paulin syövereihinsä, keskelle pahaenteistä seikkailua, omahyväistä vanhaa miestä ja Peilikiveä.

"Paul syöksyi eteenpäin vilkuilematta vasemmalle tai oikealle. Hän pelkäsi, että jos hänen silmänsä osuisivat mihin tahansa ikkunaan tai lasiin tai peiliin, Salaman saattaisi ilmestyä hänen eteensä. Vanhan miehen ääni kuului yhä vaimeammin - - "

Erikoisinta kirjassa on tietenkin sen hohtavat hologrammikuvat, jotka ujutettuina Alan Leen kuvituksiin vievät yhä syvemmälle tarinan tunnelmaan. Sivun kokoiset piirrokset ovat yhtään liioittelematta omia taideteoksiaan, joita katselee mielellään pidempäänkin.

Michael Palin Alan Lee Peilikivi lastenkirja


Olen ihmetellyt useaan kertaan, kuinka teos on mennyt itseltä 90-luvulla ohi, aikana jolloin ramppasin lähikirjastossa miltei viikottain. Epäilemättä kuvitus olisi saattanut hiukan jopa pelottaa silloisessa iässä, mutta kerronnallinen puoli olisi vienyt mukanaan kuin Noidan käsikirja ikään. Peilikivi saattaa olla hiukan liian jännittävä tarina juuri lukemaan oppineille ilman aikuisen läsnäoloa. Muutoin suosittelen kyllä etsimään tämän kasariaarteen kirjastosta tai divareista, olitpa minkä ikäinen tahansa.
"Oletko koskaan nähnyt itseäsi sellaisena kuin todella olet? Kaikkine salatuimpine ajatuksinesi ja tunteinesi? Jos olet, et enää koskaan pysty valehtelemaan itsellesi"

Michael Palin Alan Lee Peilikivi lastenkirja

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi:  tarina todellisen itsensä näkemisestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti