30.6.2017

Merete Mazzarella - Elämän tarkoitus

Merete Mazzarella Elämän tarkoitus Tammi

KIRJA. Merete Mazzarella - Elämän tarkoitus. Tammi. 2017. 253 s. 


Mistä: kirjastosta

Elämän tarkoitus. Siinäpä niin suureellinen ja abstrakti kirjan aihe, ettei yli kaksisataa sivua mukanaan pitävää tekstiä synny keltä tahansa. Merete Mazzarellan luoma kokonaisuus on kuitenkin toimiva, ja lukijan uteliaisuus herätetään jo johdantotekstissä; kirja alkoi hahmottua tekijälleen muuan puhveleihin liittyvän historiantapahtuman ympärille. Mitä kummaa? Tartuin kirjaan osaamatta lainkaan odottaa, mitä tuleman pitää.

Elämän tarkoitus on jaettu kahdeksaan osaan otsikoilla Maailmankuvasta, Sattumasta, kohtalosta ja valinnasta, Pahuudesta, Anteeksiannosta, Surusta, Myötätunnosta, Hyvästä elämästä ja Credo. Jokaisesta ajatuksia, mutta myös paljon kysymyksiä. Olemmehan näiden edessä aina keskeneräisiä, vailla lopullista totuutta ja tietämystä.

Mazzarella toivoo alussa, että lukija tarttuisi ensimmäisenä Maailmankuvaa käsittelevään osioon, jonka jälkeen ei ole väliä, missä järjestyksessä kirjan lukee loppuun. On viimein puhvelien tarinan aika.

Lumouduin ja tunteilin, kun kirjailija kertoi crow-intiaanien elämän keskipisteenä ja elinehtona olleista biisoneista ja siitä, kuinka nuo eläimet tapettiin valkoisten toimesta viimeistä sorkkaa myöten, alistaen täten intiaanit reservaatteihin. Mitä tapahtuu, kun ihmiseltä viedään näin tärkeä osa elämää, elinkeino? Intiaanien maailmankuva murtui raa'asti, kun henkisen, yhteisöllisen ja ravinnollisen elämän kulmakivi oli hävitetty sukupuuton partaalle. Vanhan crow-naisen tiedetään toistaneen: "Elän elämää, jota en ymmärrä".  Elämä reservaatissa jatkui, mutta vailla tarkoitusta.

Tämä osa kirjaa pinttyi mieleen pysäyttävän ja sydäntäsärkevän epäreiluuden tähden. Mutta ajatukset jatkuvat. Mitä tarkoittaa merkityksekäs elämä yksilötasolla? Yhteisönä, kulttuurillisesti? Kirjailijan omakohtaiset kokemukset lomittuvat teemoja käsittelevien tekstien lomaan kiehtovasti ja persoonallisuutta tuoden. Lukija pysäytetään kerta toisensa jälkeen suurilla ja pienillä kysymyksillä.

Olen varsin pohdiskeleva luonne, joten kirja oli täydellinen seuralainen hiljaiseen, yksin vietettyyn lukuhetkeen. Pulssi laski varmaan olemattomiin. Poimintoja omaan päiväkirjaan kertyi roimasti, kuin myös jatkoajatuksia Mazzarellan esittämiin asioihin. Kirjan kanssa syntyi kirjaimellisesti vuoropuhelua ja keskustelua, se oli kuin pieni filosofian kurssi arjen keskellä. 

Mikä on elämäsi puhveli?
"Voin muistella ja kertoa paljon lisää sodista tai hevosvarkauksista. Mutta kun puhvelit katosivat, meidän sydämemme vajosivat maahan emmekä saaneet niitä enää takaisin. Sen jälkeen ei tapahtunut mitään. Juuri kukaan ei laulanut" - Crow-päällikkö Plenty Coups

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi: Kysyvä ja pohtimaan laittava filosofian kurssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti