6.6.2017

Tositarina änkyttävästä herttuasta ja pelkojen kohtaamisesta: Kuninkaan puhe

Kuninkaan puhe elokuva Colin Firth

ELOKUVA. The King's speech, Britannia/Australia 2010. O: Tom Hooper N: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush. 118 min.


Yorkin herttua Albert joutui astumaan vastentahtoisesti kuninkaaksi isänsä menehtymisen ja vanhemman veljensä kruunusta luopumisen vuoksi. Mies kärsi pahasta änkytyksestä, ja joutui hakeutumaan puheterapeutin hoitoon. Koko nimeltään Albert Frederick Arthur George, kuninkaaksi astuttuaan Yrjö VI (George VI), oli nykyisen Ison-Britannian kuningattaren Elisabet II:n isä. Tositapahtumien pohjalta syntynyt elokuva Kuninkaan puhe avaa brittien kuningashuoneen kulisseja toisen maailmansodan kynnyksellä, ja Tom Hooperin ohjaamana avautuu tarina lannistumattomuudesta, rohkeudesta ja pelkojen kohtaamisesta.

Kuninkaan puhe elokuva Colin Firth


Colin Firth esittää Yorkin herttuaa, joka kammoaa julkisia puheita pahan änkytyksensä tähden. Työ ja asema vaativat kuitenkin silloin tällöin kansan edessä esiintymistä, ja sanoissaan tahditon isä Yrjö V (Michael Gambon) sekä pilkkaava veli Edward (Guy Pearce) onnistuvat vain pahentamaan tilannetta. Vaimonsa Elisabethin (Helena Bonham Carter) hellästä painostuksesta herttua suostuu hiukan änkyröiden tapaamaan menestyksekkään puheterapeutti Lionel Loguen (Geoffrey Rush). Logue on uskalias, ja pitää periaatteidensa ja metodiensa puolta, vaikka ne ovat vastoin kuninkaallisia etikettisääntöjä. Herttua Albert on kärsinyt änkytyksestään lapsuudesta lähtien ja tavannut lukuisia puheterapeutteja apua saamatta, joten vastaanottavaisuus Loguen terapialle on nihkeä. Poliittisten paineiden kasvaessa mieltä kaihertavat aikaisemmat, enemmän tai vähemmän epäonnistuneet puheet.

Kuninkaan puhe elokuva Colin Firth


Elokuvan ehdottomasti parasta antia ovat Albertin ja Loguen välillä käydyt dialogit. Kuninkaan itseironia ja sarkasmi ovat mielenkiintoisia piirteitä änkytyksen tuoman epätoivon rinnalla. Colin Firthin läsnäolo roolissa on upeaa seurattavaa, ja se saa katsojan antamaan kaiken sympatiansa kovia kokeneelle kuninkaalliselle.

Kontekstista ja todellisesta historiaan perustuvasta ajanjaksosta huolimatta Kuninkaan puhe on lämminhenkinen elokuva. Se on henkisen kasvun tarina, jossa omiin mahdollisuuksiinsa epäuskoisesti suhtautuva mies omaa kuitenkin tarpeeksi rohkeutta antautuakseen ongelmansa kanssa toisen ihmisen tarjoamalle avulle. Ärtymyksellä piilotettu häpeä kehittyy kasvavaksi itseluottamukseksi. Lopputulos tuo iloa ja tyytyväisyyden tunnetta paitsi hahmolle, myös katsojalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti