25.6.2017

Juhani Sokka - Playmore

Juhani Sokka Playmore sarjakuva

KIRJA. Juhani Sokka - Playmore. Arktinen Banaani, 2016. 95 s. 


Mistä: kirjastosta

Playmore pilailee pelaajien arkielämän kustannuksella hulvattomin kääntein. Huumori on sen verran lokeroitunutta, että mahdollisesti kaiken irti saadakseen on oltava itse pelaamista harrastava tai skeneä muutoin tunteva. Oiva lahjaidea siis (kotimainen vieläpä!) tälle kohderyhmälle.

Nimihahmo John Playmore on antaumuksella lajille itsensä uhrannut mies, jonka todellisuus ja pelien vaihtoehtomaailma sekoittuvat joskus keskenään. Hän elää kuitenkin onnellisessa asemassa, sillä sekä ystävät että tyttöystävä Elaine jakavat saman harrastuksen. Tinkaa syntyy siitä, kenen vuoro on pelata, kuka päihittää kenet, tai tuliko törsättyä liikaa pelikaupassa. John ja Elaine ovat pariskunta, jonka elämästä lukija voi tehdä helposti lisäpäätelmiä: synttärikakut leivotaan varmaan konsoliohjaimen muotoiseksi, ja mahdolliset lemmikkieläimet nimetään Marioksi tai Luigiksi. He uppoutuvat rakkaaseen elämäntapaansa, joiden kommelluksista tulee lukijallekin sisäpiirivitsejä.

Juhani Sokka Playmore sarjakuva


Playmore on Juhani Sokan esikoisalbumi, ja kustantaja Arktinen Banaani sarjakuvafanien yksi parhaista ystävistä. Kovakantinen ja 95-sivuinen kirja oli helppo hotkaista kerralla, mutta se on hupaisaa selailtavaa myös satunnaisesti, stripeittäin sieltä täältä. 

Juhani Sokka Playmore sarjakuvaHahmot ovat persoonallisesti piirrettyjä, ja erityistä hilpeyttä aikaansai ero Johnista silmälasit päässä ja ilman laseja. 

Johnin intohimoa ja mieltymystä vanhoihin peleihin voi ymmärtää kuka tahansa, joka on jonkin nostalgisen keräilyn tai harrastuksen lumoissa. Monta versiota samasta kohteesta ei ole mitenkään tavaton hankinta, ja säilytystilasta on krooninen pula. Kokoelmaansa joutuu silloin tällöin myös puolustelemaan ystäville tai sukulaisille. Piirtäjä on selvästi hahmonsa elämän ytimessä monella eri tasolla, ja se tuo tilannekomiikkaan omat värinsä.


Juhani Sokka Playmore sarjakuva

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi: Hulvatonta nörttihuumoria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti