16.6.2017

Jari Peltonen - Kylmälän murhat: Sokea hieroja

Jari Peltonen sarjakuva Kylmän murhat Otava

KIRJA. Jari Peltonen - Kylmälän murhat: Sokea hieroja. Otava, 2016. 125 s. Mistä: arvostelukappale

"Meillä on siis vainaja ilman mitään papereita. Mies on pukeutunut kalliisiin merkkivetimiin ja makaa kuolleena keskellä kesää vesisateessa bussipysäkillä häkämyrkytykseen kuolleena. Onko kellään ideoita?"

Kylmälä on kylä, jossa poliisia työllistää lähinnä paikallisten baaritappelut. Kun bussipysäkiltä löytyy kuolleena kalliisti pukeutunut sokea mies, joutuu virkavalta ymmälleen. Kyselykierros kyläläisten keskuudessa ei tuota minkäänlaista lisätietoa mysteerimiehen henkilöllisyydestä, eikä lehti-ilmoitus liioin. Poliisin suorittaessa perusteellisia tutkimuksiaan varakkaiden miesten rouvat kauhistuvat tahoillaan nähdessään kuvan sanomalehdessä.

Jari Peltonen on graafikko ja sarjakuvapiirtäjä, joka asuu osan vuodesta sarjakuva-albuminsa nimipaikassa. Länsiväylä-lehden nettisivuilta löytyy hauska artikkeli, jossa Peltonen kertoo Kylmälän murhien syntyyn vaikuttaneesta ajatuksesta.
"-Ystävien kanssa kerran puhuttiin televisiosarjasta Midsomerin murhat ja vitsailtiin, miten ihmeessä sarjan britti-idyllin kylässä voidaan murhata ihminen per viikko. Jos Kylmälässä olisi näin, ei täällä uskaltaisi asua kukaan", dekkaripiirtäjä nauraa. Toden totta tragikoominen ajatusleikki. Sarjakuvan luomassa vaihtoehto-todellisuudessa kaikki on mahdollista!

Sokea hieroja aloittaa Kylmälän murhat-sarjan. Sen omien Facebook-sivujen mukaan Kyläkauppias katoaa-nimisessä kakkosalbumissa on luvassa jotain kansainväliseen lihamafiaan liittyvää, ja sneak peak-kuvien myötä olo muuttuukin malttamattomaksi lukemaan pääsyn odotteluksi. Kaikesta tästä on helppo enteillä kotimaista sarjakuva-antia, joka kestää kyllä useamman lukukerran mutta jonka jatkoa odottaa jo edellisten kansien sulkeuduttua.

Jari Peltonen sarjakuva Kylmän murhat Otava
Murhaa tutkivaan poliisikaksikko Väinöön & Calleen on helppo tykästyä. Jälkimmäinen on tunnontarkalta ja rehdiltä vaikuttava mies, joka suomenruotsalaisuuttaan puhuu välillä kaksikielisesti. Väinö Vaitinen on partneriaan suurpiirteisempi ja rennompi, mies joka silloin tällöin nollaa ajatukset ja stressin kantabaarissa mutta on välittömästi valmis toimimaan, mikäli tilanteet sitä edellyttävät  —jopa rapulassa.

Erityisen onnistuneena koin tunnelman välittymisen, joka muuttuu eläväisesti juonen mukana. Huumoria ja tilannekomiikkaa ei Kylmälästä myöskään puutu. Dekkari sarjakuvamuodossa on viihdyttävä keino livistää tästä hetkestä, tosin ei käy kieltäminen etteikö Sokeaa hierojaa olisi helppo kuvitella myös romaanina. Kuvallisen kerronnan keinoin rikoskirjallisuuden ystävä saa toisenlaisen tavan kokea ajatuksia haastavan mysteerin ratkomista. 

Jari Peltonen sarjakuva Kylmän murhat Otava

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi: Pikkukylän murhamysteeri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti