8.6.2017

Aija Kuparinen & Olga Poppius - Vanhojen tie

Vanhojen tie romaanikulttuuri kirja Like


KIRJA. Aija Kuparinen & Olga Poppius - Vanhojen tie. Like, 2017. Mistä: arvostelukappale"Minä olen kokenut sen aika raskaasti, kun ei ole voinut olla samanarvoinen. Niin se on aina ollut, että mustalaista ei ole pidetty ihmisenä."

Vanhojen tie kokoaa yhteen neljäntoista Suomessa asuneen romanivanhuksen tarinan. He ovat kulkeneet vähemmistön edustajina läpi yhteiskunnan murroksen sotien jälkeisestä ajasta tähän päivään, eikä asunnon tai työn saaminen ole ollut itsestäänselvyys. Samoja aiheita käsiteltiin Arman Alizadin Täällä Pohjantähden alla-sarjan kakkoskauden avausjaksossa, ja yhdessä nämä, kirja sekä ohjelma, raottavat romanikulttuuria enemmän kuin ehkä mikään muu aikaisemmin.

Jokaisella kirjan kertojalla on muistoja irtolaislain vaikutuksesta tai hevosvankkureilla kuljetusta kiertolaiselämästä. Sotien jälkeen lapsilla ei ollut vielä koulupakkoa, ja moni vanhus kertoo myös lukutaidottomuudestaan ja sen vaikutuksesta elämäänsä. He muistelevat myös suurilukuisia perheitään. Moni joutui viemään lapsensa lastenkotiin tai sukulaisille huolehdittavaksi, sillä ilman työtä ja asuntoa jälkikasvusta huolehtiminen oli haastavaa. Osa naisista pystyi tienaamaan käsitöillä, miehet mm. hevoskaupoilla.
"Usein kun me lähestyimme taloa, sieltä huudettiin, että ovet äkkiä kiinni, mustalaiset tulevat. Miehet olivat erityisen ilkeitä ja monesti meitä lyötiin ja syljettiin päälle." - Ida Nyman, 83
Romanivanhukset toivovat helpompaa elämää tuleville sukupolville.  Alizadin ohjelmassa kerrotaan (siinä määrin missä kulttuurin säännöt sallivat) nykypäivän tilanteesta. Syrjimistä sekä työpaikan- ja asunnon saannin vaikeutta esiintyy edelleen pelkän kulttuuritaustan, sukunimen tai vaatetuksen perusteella.

Vanhojen tie romaanikulttuuri kirja Like

"Tietoisuus on avain", totesi romaninainen ohjelman lopussa. Oppimista riittää vielä puolin ja toisin valtaväestön ja romanien kulttuurien kesken. Vanhojen tie-teoksen luettuaan ei voi kuin ihailla vanhusten elämänasennetta, kun kaikista haasteista ja koetusta vääryydestä huolimatta toivoa kyetään pitämään yllä. Materiasta on saattanut ja saattaa edelleen olla pulaa, mutta yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen korvaavat monia puutteita.

Vanhojen tie on osa Suomi100-hanketta. Elämäntarinoiden talteen kirjaamisesta ovat vastanneet toimittaja Aija Kuparinen sekä valokuvaaja Olga Poppius. Jokaisesta kirjan kertojasta otetun muotokuvan myötä Vanhojen tie on myös kuin galleria, joissa jokaisella taululla on oma historiansa. Tekijöiden kirjoittama saateteksti kirjan alussa avaa mielenkiintoisesti projektin eri vaiheita. Tämän kulttuurimatkan ei soisi jäävän keltään väliin.

Kirja lyhyesti ja ytimekkäästi: Elämäntarinoita romaaniperheistä Suomessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti