1.2.2017

Tammikuun koosteTäysin suunnittelematta tammikuusta tuli varsinainen suomalaisten miesten kuukausi. Luettujen kirjojen tekijät olivat Mauri Kunnas, Jorma Laitinen, Pentti Holappa ja Mikko Kalajoki. Genreihin lukeutui lastenkirja, runoteos ja kaksi romaania, viihdyttävän toisistaan poikkeava joukkio. Jokainen näistä kirjoista löytyi omasta hyllystä, ja jokainen on ehdottomasti myös uudelleenluettavissa joskus myöhemmin. Sivuja kertyi yhteensä 1055.

Koiramäki vei 1800-luvun maalaisidylliin, ja Pajunkissaretkellä oli retki niin luontoon kuin ihmismieleen. Ystävän muotokuva antoi roisin mutta herkän näkökulman kiellettyyn ihmissuhteeseen, eikä Miesmuistissa vältytty juuri miltään, mikä voi elämän ruuhkavuosina mennä pieleen. Kirjat on kirjoitettu 90- ja 2010-luvuilla, vain Kalajoen teos on uutuus tältä vuodelta. Kustantajien joukossa on WSOYn ja Otavan lisäksi myös rovaniemeläinen Väyläkirjat. Jo aiemmin tammikuussa suunnittelin tarttuvani tänä vuonna useammin niin Lapista kertoviin kuin lappilaisten kirjailijoiden teoksiin, joten oli hauska jälkikäteen huomata Wikipediasta myös Mikko Kalajoen olevan lähtöjään "pohjoisen poikia"!Sata suomalaista-haasteen viisi ensimmäistä kulttuuripostausta kertyi omalta osalta kirjojen ja yhden tv-sarjan muodossa (ajattelin koota varsinaisen aihesana- yms. infografiikat vuoden lopussa). Muista osallistujista 

Ja kaikkea muuta-blogin Minnan postauksissa vieraillaan Espoon musiikkiopiston 20v. juhlashow-teatterissa ja kuunnellaan Paavo Nurmen tarina äänikirjana. Tomi Björckin ravintolasta syntyy niin luku- kuin makukokemus (nyt harmittaa, etten asu Helsingissä, tuli nimittäin nälkä), ja Remeksen Kiirastuli käsitellään Ylen 101-kirjaa hankkeessa. Christine Thorelin fantasia aikaansai mielenkiintoisia ajatuksia, ja Peffateatteri eli Tatu & Patu-elokuva symppiksen Toto-pojan kanssa poiki leffa-arvosteluvideon. Finlandia-ehdokkaanakin ollut Lopotti herätti moninaisia ajatuksia.

kuvat @Minna Vuo-Cho / Ja kaikkea muuta

Lukuaikaa etsimässä-blogin Mervi tutustui Suvi Piiroisen esikoisdekkariin ja 1920-luvulle vievään romaaniin ennestään tutulta kirjailijalta. Postuumisti julkaistun Seita Vuorelan Lumi-teoksen tarina maahanmuutosta oli Mervin mielestä hiukan epäuskottava lopultaan, ja sisälsi suomalaisten näkökulmasta lähteviä stereotypioita.

kuvat @Mervi / Lukuaikaa etsimässä
Oksan hyllyltä-blogin Marika kirjoittaa visuaalisesti upean näköisestä, 1920-luvun Helsingistä kertovasta tietokirjasta, jonka kansi tuo kieltämättä mieleen vanhat elokuvajulisteet. Taidevalokuvien ympärille syntynyt, päiväkirjamerkinnöillä tarinaa kertova Paflagonian perilliset on surumielinen ja outo lukukokemus. Ensitutustuminen Johanna Sinisalon tuotantoon käy autossa työmatkoilla kuunnellun Enkelten verta-äänikirjan myötä.

kuvat @Marika Oksa / Oksan hyllyltä
Lukutoukan kulttuuriblogin Krista tarttui tänä vuonna ilmestyneeseen nuorten jännäriin, jota voisi suositella myös aikuisille lukijoille. Humoristinen esikoisromaani sai hyvälle tuulelle, ja toinen debyyttiteos herätti kaihoisia mutta kauniita lukutunnelmia. "Kirjakevät on vasta aluillaan, mutta tuntuu että näitä hienoja esikoisromaaneja on jo nyt tullut useampi".

kuvat @Krista Airola / Lukutoukan kulttuuriblogi

Kotimaisen kulttuurin inspiroiva tarjotin on näiden bloggausten myötä katettu!

14 kommenttia:

 1. Aina en ole muistanut kotimaisten kohdalla tätä haastetta, parannan tapani. :D Hieno loiste ❤

  VastaaPoista
 2. Mukava kooste, kiitos tästä! Bloggaukseni ovat hieman jälkijunassa, mutta haaste näyttää etenevän kivasti (ainakin suunnitelmissa...) myös helmikuussa. Kirjaston elokuvatarjontaakin tulee tämän haasteen myötä tutkittua aivan uusin silmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, tätä oli hauska tehdä!
   Kotimainen kunniaan :D

   Poista
  2. Ilmoittelen varmuuden vuoksi, että koostan omat kulttuurijuttuni tänne: http://oksanhyllylta.blogspot.fi/p/100-suomalaista.html

   Poista
 3. Olinkin päässyt jo unohtamaan, mutta lupaudun nyt tähän mukaan. Tammikuussa tulikin luettua roima määrä kotimaista, toivottavasti sama jatkuu! Tommikin on varmaan mukana, siitä on jo hetki kun kysyin että lähdetäänkö mukaan (ei varmaan muista koko asiaa enää). Onko ok jos lisään tuon tunnisteen jälkikäteen tammikuun bloggauksiin ja koitan sen jatkossa muistaa myös? :D /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai! Koko vuosi haastevuosi :)
   Mahtava juttu että lähdette mukaan! Otan helmikuun koosteessa huomioon sitten teidän kaikki siihen astiset #satasuomalaista2017 merkityt postaukset.
   Jee, tsemppiä, ja odotan innolla kyllä taas mitä kaikkea helmikuun aikana kaikilla kertyy!

   Poista
 4. Hienonnäköinen kooste! Oksan hyllyltä taisin tämän haateen bongata ja tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun blogiisi eksyn :) Voisin jopa lähteä mukaan, mutta harmillisesti niputa välillä useita kirjoja samaan postaukseen ja tässähän lasketaan nimenomaan nuo postaukset, ei yksittäiset kirjat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Jassu, ja tervetuloa ensivierailulle :D
   Ompa hyvä kun otit tuon esille, voin muotoilla alkuperäisen haasteen tarkemmin: ilman muuta voit laskea aina yhden kirjan yhdeksi saavutetuksi etapiksi. Tässä on ollut ajatuksena ja oletuksena taustalla se, että useimmiten esim. yhdestä kirjasta tulee yksi postaus. Jos käyt kolme kertaa teatterissa tai luet kolme suomalaista romaania, niin ilman muuta se on sitten 3/100! Tägää vain postaus tuolla #satasuomalaista2017 tunnisteella, niin kuukausikoosteita tehdessä löydän oikeat blogiartikkelit.
   Eli mukaan vain :D

   Poista
  2. Hieno juttu, mukana olen! Kymmenen kirjaa onkin jo tähän mennessä luettu ja yksi näytelmä katsottu, joten hyvin menee:) Postaukset on vaan vähän jäljessä:D

   Poista
  3. Lisään sinutkin listaan! :)

   Poista